Várdai Szász Endre- alsóbogáti Festetics kastély-Deseda tó
Utazás módja:Busz nyomtatás
Utazás azonosítószáma:33906
Cél:Kaposvár (Magyarország),
Szállás:Nincs
Ellátás:Önellátás
Felszállási lehetőségek:Pécs - Magyarszék-Sásd -Kaposvár-Szigetvár -Szentlőrinc -Kadarkút
Útvonal:Pécs- Kaposvár

Utazás ára

5.500Ft/fő-től


Következő indulás időpontja:. .


                                                                                                                                        Rónay György     Leltár

A virágokat és a madarakat is,

s ahogy zizeg a nád, ahogy csobban a víz;

de legjobban talán mégiscsak ezt szerettem:

a csöndet körülöttem s a kék eget felettem.

Somogyi kastélyok és a Desedai -tó

Kultúra,fürdőtúra,biciklitúra,csónaktúra 


Indulás PÉcs Domus parkoló 8.00 órakor , folyamatos utazás Somogyi dombok közt elbújó zsákfaluca Alsóbogátra .

Itt 2 lehetőségünk van :

 • A barokk Kiskastélyt 1760 körül a Vrancsics család építtette. Vrancsics tábornok Festetics lányt vett feleségül. Az épület kilenc helyiségében Dorfmeister freskók láthatók. A fő mű a szalon mennyezeti freskója, amely a négy évszak allegóriáját ábrázolja. A 9x5 méteres, 1771-es évszámú freskón Dorfmeister aláírása látható. . A műemléképület helyreállítását 2012-ben ICOMOS, 2013-ban Europa Nostra díjjal ismerték el.Ma a magtár és  a kastély ápület látogatható.A 12 perces filmvetítés ad képet a múltról.Nagyházi csaba műgyűjtő és felesége érdeme e gyönyörű múzeum.
 • A település legértékesebb építészeti műemléke a Festetics- Inkey kastély, amely 1830 táján egy barokk kastély klasszicista stílusban történő átépítése során nyerte el ma is látható formáját.a kastély felújítás alatt van a parkjában sétálgathatun . A kastélypark különleges dendrológiai értékei: páfrányfenyő, kolorádófenyő, tiszafa, simafenyő, vasfa, pirosvirágú galagonya. A kertben jelentős számban fordulnak elő nagyméretű faegyedek. A platánok törzskerülete meghaladja az 5 m-t, de nem sokkal kisebbek a tölgyek, az ezüst hársak, a hegyi és korai juharok és a magas kőrisek. Szép méretet értek el a luc- és erdeifenyők, valamint a tiszafák is. Sajnos az 1966. évi nagy vihar jelentős kárt okozott a parkban

KÖvetkező állomásunk:  Várdai Szász Endre kastélymúzeum

Szász Endre egykori lakhelyén özvegye, Szászné Hajdu Katalin jóvoltából és a Szász Endre Életművét Gondozó Közhasznú Egyesület munkatársainak közreműködésével tekinthető meg a művész hagyatéka. Az életművön kívül, az eredeti állapotokat őrző antik műtárgy gyűjtemény darabjaival berendezett kastély, a hozzá tartozó 6 hektáros arborétum jellegű park, ősfákkal, valamint a hajdani műterem is rendkívüli élményekkel gazdagíthatja a kastélymúzeumba ellátogatókat.   Belépő 950,. ft

1. Műterem látogatás: reneszánsz és német barokk stílusú bútorok, 160-180 cm magas kínai padlóvázák, XVIII-XIX. századi ikon gyűjtemény, festmények, Szász Endre falikárpitok, ifjú kori alkotásai, és megtekinthető a művész egykori műterme. 

2. Séta az arborétum jellegű parkban, ha szeretne sétálni, csendre vágyik, illetve madárdalra és a szép növényekben szeretne gyönyörködni.

Délután további részét a Deseda tó partján töltjük.

A Deseda-tó – Magyarország leghosszabb mesterséges tava – Kaposvártól északra helyezkedik el. A tó eredetileg vízkár-elhárítási célokat szolgált, de mára a környező erdőkkel együtt igen jelentőssé vált a turisztikai és rekreációs szerepe is. Kerékpárosok számára is kiemelt célpont lehet, mivel a tavat egy mintegy 14,5 km hosszúságú kerékpárút kerüli meg. Az erdőkön, hidakon átvezető, vízparton haladó útvonal elágazásainál kis táblák jelzik, merre vezet az út. Egy Európai Uniós pályázat keretein belül megépült a Deseda látképét jól bemutató kilátó, ami a Fekete István Látogatóközponttól induló kirándulóhajó első megállóhelye is egyben.

 Fekete István Látogatóközpont földszintjén és galériájában berendezett „Békalencse, vízipásztor, fakopács – a Deseda élővilága” című kiállítás van. A környék jellegzetes állat-, növény- és gombafajait a sokszínűen berendezett vitrinekben ismerhetik meg, míg a hatalmas akváriumban a Deseda-tavi, élő halak láthatóak.

 • Látogatóközpontba bemenni ha valaki erre vágyik 
 • Kerékpárt bérelni és körbe bicajozni a tavat 14 km
 • Csónakázni fél órás időtartamra 
 • Fürdeni  astrand részen mely ingyenes belépő nincs.
 • Strand büféjében ebédelni,sörözni
 
Érkezés PÉcsre 20.00 körül

 

Az ár tartalmazza:

 • buszjegyet (oda-vissza)
 • foglalási díjat
 • helyi kísérőt 
 

Az ár  nem tartalmazza:

 • Várda Arborétum belépőjegy 500,. ft, Tárlat-műhely-festmények látogatása 950,.ft
 • Kiskastély : 1000,.ft
 • Hajókázás a Deseda tavon : 500 ft/fő
 • Kerékpár bérlés a tónál 700 ft/fő 3 órára körbe lehet simán bicajozni bárkinek a tavat kiépített úton.
 • Látogatóközpont 700 ft/fő illetve gyerek-nyugdíjas 350ft/fő


Ajánlatkérés


Név:

E-mail:

Tárgy:

Fő szám:

Üzenet:

Minden mező kitöltése kötelező